חידוש רהיטים המצופים מפורמייקה או פורניר
רוב הרהיטים שתמצאו אצלכם בבית הינם רהיטים שמצופים בפורמייקה או בפורניר, משקל הרהיט או מבט חטוף בתחתית או בפינות הרהיט יגלו לכם האם הרהיט שלכם מצופה או עשוי מעץ מלא. כמו כל חומר מעובד גם לפורמייקה ולפורניר יש “חיי מדף”
כאשר מים וחום הם החולשה הכי גדולה שלהם.
רבים מתחבטים עם השאלה: האם ניתן לחדש רהיטים שמצופים בפורמייקה או פורניר?
התשובה היא כן! כל עוד הנזקים בתחילת דרכם ועדיין לא הרסו לחלוטין את הרהיט.
אפילו תוכלו לחדש אותו בעצמכם! איך?? כבר תדעו, תחילה בואו נעשה סדר.
פורניר (או ויניר)
פורניר הוא ציפוי שעשוי מפרוסות עץ משובח בד”כ שמודבקות על לוחות עץ פשוט יותר או על לוחות מעובדים כגון מזונית, סנדוויץ או MDF
עם הזמן הגימור (הלכה) על הפורניר נחלשת מעשרות סיבות שאותם לא נפרט כאן, לרוב גם לא תראו את תהליך ההתבלות. אלא פתאום תניחו כוס חמה על השולחן ואחריה יופיע עיגול לבן שמסרב לרדת עם סמרטוט, למרות שאתם יכולים להישבע שתמיד הנחתם כוס ללא תחתית על השולחן הזה, או לא משנה כמה תנקו את המזנון עדיין במשטח שלו יש נקודות שחורות קטנות שנראות בתוך העץ, כתמים לבנים או שחורים שנגרמים בעיקר מחשיפה לשמש או למים, מה שכמובן יראה בסופו של דבר כגבעות קטנות והתנתקות או התפרקות של הפורניר מהעץ.
מה עושים?
אם נראה כי לוח העץ מתחת לפורניר התנפח, השחיר או מתפורר עדיף להתייעץ עם בעל מקצוע מומחה לחידוש ושיפוץ רהיטים לפני שמחליטים לחדש לבד, לצערי ישנם מקרים שלא ניתן לתקן.
במצב של נזקי מים יש להניח לרהיט להתייבש לחלוטין לפני שעובדים עליו (כמה ימים בשמש יעשה את העבודה).
תוכלו בעזרת דבק מגע להדביק בעדינות חתיכות של פורניר שהתנתקו, העזרו בסכין דקה ובמכחול קטן, פיתחו בעדינות את החריצים, מלאו בדבק והדביקו תוך כדי הפעלת לחץ על האיזורים המודבקים ע”י קליבות או כל פריט כבד אחר שנמצא באיזור.
לאחר ייבוש מלא של הדבק והשגת התוצאה הרצויה שייפו בעזרת נייר שיוף עדין את שאריות הדבק והגימור הקודם מהאיזור המתכונן לצביעה או מהרהיט כולו.
הפורניר דק מאוד, עובי של 1-1.5 מ”מ, דבר המאתגר את העבודה בשיוף מחשש ליצירת חור או הריסת צורתו, אפשר גם להיעזר במסיר צבע כימי, אבל עדיף שתתנסו בחומר לפני שתיישמו על הרהיט שלכם, אם החומר יעבור את הגימור ויפגע בפורניר אין דרך חזרה!
לאחר השיוף נקו טוב מאבק וגשו לצביעה, יישמו תחילה שכבה של יסוד שקוף, לאחר ייבוש מלא שייפו שוב בעדינות כדי להגיע למשטח חלק , נגבו טוב מאבק ואז תוכלו לבחור בגימור המתאים לכם: לכה אקרילית, פולוריטאנית, גימור מבריק, מט וכו..
יישמו בעזרת אקדח צביעה, מברשת, רולר ספוג, הכל עובד! תלוי ברמת הגימור שאליה מעוניינים להגיע.
פורמייקה (או מלמין)
פורמייקה היא ציפוי תעשייתי שמורכב מנייר ושרף עץ, בעל שתי שכבות: התחתונה חומה ומחוספסת והעליונה חלקה ולבנה לרוב (קיימים בשוק מגוון רחב של פורמייקה בטקסטורות וצבעים שונים) והיא משמשת לציפוי לוחות עץ מעובדים.
רוב נזקי הפורמייקה נגרמים משריטות, הצהבה או התרוממות של הפורמייקה מהלוח, נזקים שנגרמים מחלוף השנים ובעיקר מנגיעה ישירה עם מים או חום ישיר.
את הגבעות הקטנות שמעידות על הצטברות נוזלים אשר ניפחו והפרידו את שכבות העץ התחתון או המיסו את הדבק שמצמיד את הציפוי ללוח נראה בד”כ ליד חורים למיניהם, פתחים שלא נאטמו כראוי, סדקים או בדפנות הריהוט (קנטים) שבהם נראה ישר התנתקות של הציפוי מהלוח.
אז מה כן אפשר לעשות?!
במידה ונראית “גבעה” ומסביבה עיגול ירוק או שחור, או במקרה שציפוי הפורמייקה התנפח עד כדי פיצוץ, יש להתייעץ עם בעל מקצוע לגבי הצלת הרהיט, יש הרבה מקרי רטיבות שלא ניתן לתקן עקב נזק בלתי הפיך ללוח העץ המעובד.
במידה והפורמייקה התרוממה או התנתקה מהלוח בעקבות חום בעיקר או התעייפות החומר ניתן ואף חשוב להדביק מחדש.
הסירו את שאריות הדבק הישן ע”י נייר שיוף או סכין דקה, למקרים קשים תוכלו להיעזר באצטון או טרמפנטין להסרת הדבק.
בעזרת דבק מגע הצמידו את החלקים הנפרדים והדקו בעזרת קליבות או נייר דבק במקרה של קנטים, עד לייבוש מלא.
ניתן לצבוע כל סוג פורמייקה בכל צבע שקיים במניפת הצבעים!
הפורמייקה אמנם דקה אך אינה עדינה כמו הפורניר והשיוף שלה קצת יותר פשוט.
בפורמייקה מבריקה צריך לשייף את כל הציפוי המבריק (גלייז) כדי ליישם צביעה מחדש, פורמייקה בגימור מט ניתן לשייף מעט פחות.
שייפו בעזרת כמה ניירות שיוף בגודל גרעין שונה, התחילו בנייר גס וסיימו בנייר עדין,
גרעין 200-400 מיקרון יעשו את העבודה.
במידה ויש חורים או סדקים איטמו אותם ע”י חומר המיועד לסתימת חורים בעץ, חכו לייבוש מלא, שייפו והחליקו שוב את האיזור כדי שישאר באותו גובה של המשטח. במידה ונראה שהחומר “נספג” פנימה ולא נשאר בקו אחד עם המשטח, מלאו אותו שנית בחומר איטום ושייפו שוב.
על פורמייקה לא צריך למרוח צבע יסוד כמו בפורניר, אלא הצבע עצמו יהווה גם כצבע בסיס.
נקו היטב מאבק! יישמו את הצבע שבחרתם (שימו לב שאתם בוחרים צבע אטום המתאים לצביעה על עץ) ע”י אקדח צבע, מברשת או רולר, שימרו על כיוון צביעה אחיד למניעת פסים. יישמו שכבה ראשונה עדינה (זה בסדר אם לא כיסתה את הכל) חכו כמה דקות ויישמו צבע שוב. הפעם כל הרהיט אמור להיות מכוסה (במידה ולא. המתינו שוב כמה דקות ויישמו שכבה שלישית) שימו לב לפינות, לא למלא אותם בצבע כדי להימנע מנזילות.
בד”כ לצבעים הללו אפשר לבחור את רמת הגימור במעמד הקניה, בין אם מט או מבריק ולכן אין צורך ליישם שכבה נוספת של לכה.
את הצבעים והחומרים ניתן לקנות בכל חנות עשה זאת בעצמך הקרובה לביתכם.
השתדלו לצבוע במקום מאוורר, נקי מאבק ולכלוך ככל האפשר כדי לקבל גימור חלק ומושלם!
מסיכת נישמית, כפפות, משקפי מגן וכלים איכותיים תמיד יועילו לעבודה בטוחה ומקצועית יותר!
עבודה נעימה (: